Wij houden ons bezig met het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden en ontwikkelen van nieuwe diensten om onze klanten optimaal te adviseren en begeleiden op het gebied van school, werk en gezondheid. Wij bieden onze diensten landelijk aan.

Werknemers
Als mensen op de werkplek dreigen vast te lopen of uitvallen, kan Mind@Work helpen. Door deskundige ondersteuning in de vorm van onderzoek (assessment), coaching of training ontstaat een helder beeld en werkt iemand gestructureerd aan de verbetering van zijn functioneren.

Mind@Work ondersteunt tevens mensen bij hun zoektocht naar werk. Vaak gaat het om werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Door beperkingen op lichamelijk en/of psychisch vlak hebben zij meer moeite met het vinden en behouden van een duurzame baan. 

Jongeren
Ook jongeren worden door Mind@Work begeleid. Jongeren die soms een steuntje in de rug nodig hebben of jongeren die kwetsbaar of overbelast zijn. Via succesvolle projecten als Meiden met Pit, Almeerkans en INTO-work worden zij teruggeleid naar school en/of begeleid naar werk.

Werkgevers
Op het gebied van verzuim en re-integratie (1e en 2e spoor) schakelen managers steeds vaker Mind@Work in voor advies en ondersteuning. Soms om hun medewerkers te helpen, soms om henzelf in praktische of beleidsmatige zin te adviseren. Outplacement en begeleiding bij organisatieverandering zijn ook mogelijk bij Mind@Work 

Mind@Work is in 1994 opgericht door drs. Elly Zeef

Mind@Work in the picture bij How it’s done! Wij vertellen u graag hoe wij te werk gaan. 

Beroepsverenigingen en keurmerk
Mind@Work beschikt over het Blik op Werk keurmerk. Onze medewerkers zijn lid van de verschillende beroepsverenigingen waaronder NIP, Noloc, NVAB en waar van toepassing geregistreerd bij SKJ.

Onze keurmerken

Bekijk al onze relaties

Charter diversiteit / Prestatieladder Sociaal Ondernemen
Wij vinden het belangrijk om ook binnen de eigen organisatie bezig te zijn met het diversiteitsbeleid en de Particitpatiewet. Mind@Work heeft dan ook de Charter Diversiteit ondertekend en staat op trede 2 van de Prestatieladder Sociaal Ondernemen.

Dat betekent in de praktijk: gelijke behandeling, een open bedrijfscultuur en het bevorderen van instroom, behoud en doorstroom van werknemers, ongeacht arbeidsbeperking, sekse, leeftijd, seksuele oriëntatie of en culturele, etnische of religieuze achtergrond. Jaarlijks rapporteren wij hierover aan Charter Diversiteit waarbij wij aangeven of onze doelstellingen bereikt zijn.

Privacy
Privacy is belangrijk voor Mind@Work. Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om en waarborgen dat met een privacyverklaring die voldoen aan de regelgeving die de Algemene Verordening Gegevensbescherming(AVG) van ons vraagt.

Natuurlijk kan het voorkomen dat je niet (helemaal) tevreden bent. Ook dat horen wij graag van je, zodat wij hier iets aan kunnen doen. Hiervoor hebben wij een klachtenreglement en een klachtenformulier.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Neem contact met ons op.