Onderzoek Mentale Belastbaarheid (OMB)

Het onderzoek mentale belastbaarheid wordt ingezet om inzicht te verkrijgen in de mentale belastbaarheid en duurzame inzetbaarheid van een werknemer. Daarbij worden duurbelasting (overuren) en werkbelasting (eenvoudige, complexe en dubbeltaken) afgezet tegen individuele kenmerken. Dit onderzoek geeft een indicatie van wat iemand wel of niet aankan en wat de sterke en zwakke punten zijn. 

Wanneer in te zetten?
Voor werknemers bij wie energetische beperkingen of vermoeidheid een rol speelt na een ingrijpende gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een ongeval, ziekte, overlijden van een dierbare of ontslag. Of wanneer iemand minder opgewassen lijkt tegen spanning in werk of dagelijkse bezigheden. 

Het resultaat
Het onderzoek mentale belastbaarheid geeft:

  • Inzicht in de cognitieve duur- en piekbelastbaarheid, concentratievermogen, geheugen, tempo en nauwkeurigheid;
  • Inzicht in het door werknemer ervaren werkvermogen, herstelvermogen, persoonlijk welzijn en sociale vermogen;
  • Een objectief en genuanceerd beeld van de huidige mentale belastbaarheid;
  • Een voorspelling over de toekomstige belastbaarheid voor uren, tempo en taken; in welk tempo kan iemand de belastbaarheid verbeteren;
  • Een voorstel voor een verantwoord re-integratieplan om overbelasting en uitval te voorkomen.

Werkwijze
De psycholoog stemt met de werknemer en/of werkgever/ bedrijfsarts af welke vraag centraal moet staan voor het OMB. Daarop ontvangt de werknemer een uitnodiging voor een onderzoeksdag waarin een aantal testen worden gedaan en er met de psycholoog een uitgebreid gesprek wordt gevoerd. In een vervolggesprek wordt het onderzoeksverslag samen besproken. Indien de werknemer daarmee akkoord gaat, ontvangt de bedrijfsarts eveneens het onderzoeksverslag. Doorlooptijd onderzoek: 3 weken.

 

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Neem contact met ons op.